Antioksidansi mogu pomoći u smanjivanju rizika od raka gušterače


Antioksidansi mogu pomoći u smanjivanju rizika od raka gušterače

Prema rezultatima britanskog istraživanja koje provedeno na 23.500 ispitanika životne dobi od 40 do 74 godine, konzumiranje hrane bogate antioksidansima kao što su selen, vtamin C i vitamin E, može smanjiti rizik od raka gušterače za 67 posto.

Treba istaknuti da istraživanje ukazuje na povezanost, no ne dokazuje uzročno posljedičnu vezu, ističu znanstvenici.

Buduća istraživanja mogla bi potvrditi izravnu vezu te bi se na taj način moglo spriječiti oko 8 posto slučajeva raka gušterače.

Procjenjuje se da je oko 35 posto karcinoma povezano s karcinogenima u prehrani.

Inače prethodna istraživanja u kojima su se koristili dodaci antioksidansa nisu pokazala takav ohrabrujući rezultat, vjerojatno zato što se antioksidansi iz hrane drugačije ponašaju nego antioksidansi koji se nalaze u dodacima prehrane.

Smatra se da od raka gušterače svake godine diljem svijeta umire više od 250.000 ljudi. Samo 2-3 posto oboljelih od raka gušterače živi dulje od pet godina.

Iako je poznato da su čimbenici rizika za rak gušterače obiteljska sklonost, pušenje i dijabetes tipa 2, vjeruje se da i prehrana ima važnu ulogu u nastanku raka gušterače.

Izvor:
Gut