Astigmatizam roditelja povećava rizik od astigmatizma kod djece


Astigmatizam roditelja povećava rizik od astigmatizma kod djece

Prema rezultatima nedavno objavljenog istraživanja, roditeljski astigmatizam može predstavljati neovisnu i o dozi ovisnu povezanost s dječjim astigmatizmom.

Naime, pokazalo se da je astigmatizam ≥1,0 D kod oba roditelja povezan s većim izgledima za refrakcijski astigmatizam (RA; omjer izgleda, 1,62) i astigmatizam rožnice (CA; omjer izgleda, 1,94) u djeteta. Kad su oba roditelja imala astigmatizam ≥2,0 D, rizik se dodatno povećao (omjeri izgleda, 3,10 odnosno 4,31), pri čemu veći roditeljski astigmatizam predstavlja veće rizike i za RA i za CA u djece. Postojala je značajna povezanost između astigmatizma svakog roditelja i odgovarajućeg astigmatizma djeteta (omjeri izgleda, 0,76, 0,82, 1,70 i 1,33 za RA majke, RA oca, CA majke i CA oca).

Smatra se da djeca čiji roditelji imaju astigmatizam trebaju imati rane oftalmološke preglede radi pravovremenog otkrivanja astigmatizma kako bi se olakšala korekcija vida i razvoj vida primjeren dobi.

Astigmatizam je uobičajena refrakcijska greška, s globalnom prevalencijom od 14,9% kod djece i 40,4% kod odraslih. Nekorigirani astigmatizam može dovesti do ambliopije.

Izvor:
JAMA Network Open