Home / Centri A-Z / Dioptrija

Dioptrija

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Dioptrija

Što je dioptrija?

Dioptrija je mjera jakosti loma zraka svjetlosti, odnosno refrakcije. Dioptrija nije međunarodno priznata mjera, no svakodnevno se zbog praktičnosti koristi u oftalmologiji i očnoj optici. Matematički se definira kao recipročna vrijednost žarišne udaljenosti. To u praksi znači da leća od, primjerice, 3 dioptrije fokusira zrake koje dolaze od nekog dalekog predmeta u jedno žarište udaljeno 1/3 metra, odnosno 33 centimetra od leće. Lomna jakost ljudskog oka je oko 60 dioptrija od čega 2/3 pripadaju površini oka, odnosno rožnici, a 1/3 očnoj leći.

Povezano s dioptrijom

Otkada je njemački oftalmolog Theo Seiler prije gotovo tri desetljeća izveo prvu lasersku korekciju dioptrije na ljudskom oku, mnogo toga se promijenilo za osobe s problemom kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma. Lasersko skidanje dioptrije, poznato i kao laserska korekcija vida, u međuvremenu je preraslo među najčešće izvođene operativne zahvate u medicini i u ispravljanju dioptrije postalo potpuno ravnopravno naočalama i kontaktnim lećama.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje