Kapi za oči mogu usporiti napredovanje kratkovidnosti kod djece


Kapi za oči mogu usporiti napredovanje kratkovidnosti kod djece

Rezultati novog kliničkog ispitivanja sugeriraju da bi prva terapija lijekovima za usporavanje napredovanja kratkovidnosti kod djece mogla biti na pomolu.

Naime, trogodišnja studija pokazala je da je dnevna kap u svako oko niske doze atropina, lijeka koji se koristi za širenje zjenica, bila uspješnija od placeba u inhibiciji produljenja oka kod kratkovidne djece u dobi od 6 do 10 godina.

Inače, to produljenje dovodi do miopije ili kratkovidnosti, koja počinje kod male djece i nastavlja se pogoršavati u tinejdžerskim godinama prije nego što se izjednači kod većine ljudi. Osim što zahtijeva cjeloživotnu korekciju vida, kratkovidnost povećava rizik od odvajanja mrežnice, makularne degeneracije, katarakte i glaukoma kasnije u životu.

Otprilike jedna od tri odrasle osobe u svijetu je kratkovidna, a predviđa se da će globalna prevalencija kratkovidnosti porasti na 50% do 2050.

Sigurnost lijekova procijenjena je na većem uzorku od 573 sudionika koji je također uključivao djecu od 3 godine do 16 godina. Obje formulacije s niskim dozama bile su sigurne i dobro su se podnosile. Najčešće nuspojave bile su osjetljivost na svjetlo, alergijski konjunktivitis, iritacija oka, proširene zjenice i zamagljen vid, iako je izvješća o tim nuspojavama bilo malo.

Izvor:
JAMA Ophthalmology