Laserska korekcija dioptrije i ugradnja leća za velike dioptrije


Laserska korekcija dioptrije i ugradnja leća za velike dioptrije

Dioptrija se danas može dugoročno korigirati uz pomoć operativnih postupaka koji se zajedno nazivaju refrakcijskom kirurgijom. U ove postupke spadaju u prvom redu lasersko skidanje dioptrije, ugradnja fakičnih te zamjena prirodne očne leće s umjetnom.

Kod laserskog skidanja dioptrije tretman je usmjeren samo na rožnicu, pri čemu se ne dira očna leća koja ima važnu funkciju akomodiranja na blizinu. Postoje dvije skupine laserskih zahvata: površinski ili PRK postupci kod kojih se tretman laserom izvodi na samoj površini rožnice te LASIK kod kojega se izrađuje tanki poklopac rožnice koji služi kao prirodni prevoj nakon tretmana laserom.

Za dio mlađih osoba s pretankom rožnicom ili velikom minus dioptrijom koju nije moguće ispraviti laserskim postupcima na rožnici moguće je staviti dodatnu fakičnu leću ispred prirodne leće. Prednost ugradnje fakičnih leća u usporedbi sa zamjenom prirodne leće umjetnom je održana akomodacija koja omogućuje dobar vid i na blizinu i na daljinu.

Kod starijih osoba kod kojih je nastupila prezbiopija, odnosno staračka dalekovidnost, dioptriju je najbolje korigirati ugradnjom umjetne intraokularne leće na mjesto prirodne očne leće. Ovaj zahvat identičan je operaciji mrene koja se rutinski izvodi kod osoba sa zamućenom očnom lećom.

Iako su navedeni zahvati korekcije dioptrije vrlo sigurni i učinkoviti, postoje i određeni rizici koji su različiti za svako oko. Zbog toga je važno napraviti temeljiti predoperativni pregled i dobro se informirati o prednostima i nedostacima svakog pojedinog zahvata.

Zadnja izmjena: 03.05.2024.