Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama povezana s nižim rizikom od kratkovidnosti u djetinjstvu


Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama povezana s nižim rizikom od kratkovidnosti u djetinjstvu

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, koje se pretežno nalaze u ribljem ulju, može pomoći u sprječavanju razvoja kratkovidnosti (miopije) kod djece, dok visok unos zasićenih masti, koje se nalaze u hrani poput maslaca, palminog ulja i crvenog mesa, može povećati rizik od ovog stanja, otkriva novo istraživanje.

Smatra se da faktori rizika uključuju pretjerano vrijeme provedeno pred ekranom i premalo vremena provedenog na otvorenom, kao i nasljednu predispoziciju.

Inače, omega-3 polinezasićene masne kiseline (ω-3 PUFA), koje se mogu dobiti samo iz prehrane, poboljšavaju/sprječavaju nekoliko kroničnih očnih stanja, uključujući sindrom suhog oka i makularnu degeneraciju povezanu sa starenjem.

Omega-3 masne kiseline mogu suzbiti miopiju povećanjem protoka krvi kroz žilnicu, vaskularni sloj u oku, odgovoran za dostavu hranjivih tvari i kisika, te tako spriječiti skleralnu hipoksiju - nedostatak kisika u bjeloočnici i ključni faktor u razvoju kratkovidnosti.

Izvor:
British Journal of Ophthalmology