Astma i atopijski dermatitis povezani s većim rizikom od herpes zostera


Astma i atopijski dermatitis povezani s većim rizikom od herpes zostera

Izgleda da su oboljeli od astme izloženi većem riziku od razvoja herpesa zostera, bolesti koja je obilježena unilateralnom pojavom grupiranih vezikula (mjehurića) u predjelu jednog ili više dermatoma, uz bolnost istog područja, ukazuje nova američka studija.

Naime, pokazalo se da oboljeli od astme imaju 70 posto veći rizik od razvoja herpes zostera nego osobe koje nemaju astmu.

Očito je da učinak astme na rizik od infekcija ili imunosnu disfunkciju nije ograničen samo na respiratorne puteve. Inače, u SAD-u se astma ubraja u jednu od pet najtegobnijih kroničnih bolesti od koje boluje oko 17 posto stanovnika.

Jednako tako, treba spomenuti da se također pokazalo da je i atopijski dermatitis (ekcem) povezan s većim rizikom od herpes zostera. Naime, učestalost herpes zostera u osoba s atopijskim dermatitisom iznosila je 12 posto, naspram 8 posto u kontrolnoj grupi.

Nejasno je zašto su astma i atopijski dermatitis povezani s većim rizikom od herpesa zostera. Pretpostavlja se da astma može potaknuti ponovnu reaktivaciju virusa koji uzrokuje herpes zoster.

Smatra se da bi odrasle osobe u dobi od 50 i više godina koje boluju od astme ili atopijskog dermatitisa trebalo cijepiti protiv herpes zostera. Inače, od 2006. godine od kada je cjepivo protiv herpes zostera dostupno u SAD-u, rizik od infekcija herpes zosterom se smanjio za 50 posto.

Izvor:
Journal of Allergy and Clinical Immunology