Bakterije koje se obično nalaze u tijelu igraju značajnu ulogu u izazivanju raka želuca


Bakterije koje se obično nalaze u tijelu igraju značajnu ulogu u izazivanju raka želuca

Nova studija otkrila je da vrsta bakterije koja se obično nalazi u tijelu, a koja obično ne predstavlja probleme zdravim ljudima, igra značajnu ulogu u izazivanju raka želuca, petog najčešćeg raka u svijetu.

Bakterija Streptococcus anginosus postoji uz druge klice u ustima, grlu, crijevima i vagini. Povremeno mogu uzrokovati blage infekcije poput upale grla i kožnih infekcija. Za pacijente s osnovnim zdravstvenim problemima ili kompromitiranim imunološkim sustavom, bakterije mogu dovesti do ozbiljnijih infekcija, poput onih koje oštećuju srce i mozak.

Međutim, novo istraživanje pokazalo je da je S. anginosus uključen u želučane infekcije kod miševa koje uzrokuju oštećenje stanica i promjene za koje se zna da potiču rak želuca. To uključuje upalu želuca, kod koje je želučana sluznica nadražena. Stanje oštećuje stanice sluznice želuca i uzrokuje postupnu transformaciju nekih od njih u stanice raka.

Pokusi na miševima također su otkrili da su bakterije potaknule rast stanica raka želuca, udvostručivši veličinu i težinu tumora u nekim slučajevima.

No, znanstvenici su također otkrili da ometanje proteina na površini bakterija, koji su im potrebni za interakciju sa stanicama želučane sluznice, smanjuje sposobnost S. anginosusa da doprinese raku želuca.

Smatra se, da ovo otkriće postavlja važne temelje za daljnja istraživanja na ljudima koja će kliničarima pomoći da bolje liječe i spriječe rak želuca izazvan bakterijama.

Jednako tako, rezultati pokazuju da dugotrajna infekcija sa S. anginosus uzrokuje intenzivan kronični gastritis koji je usporediv s infekcijom sa  H. pylori. Zapravo, ova dva patogena mogu djelovati zajedno kako bi potaknula upalu želuca i, na kraju, rak želuca. To bi moglo promijeniti način na koji se pristupa prevenciji i liječenju bolesti.

Izvor:
Cell