Dijagnosticiranje raka želuca


Dijagnosticiranje raka želuca

Kad postoji sumnja na rak želuca treba učiniti endoskopiju s višestrukom biopsijom i četkanjem sluznice za citologiju. U određenim slučajevima ukoliko se učini biopsija, koja je ograničena samo na sluznicu, može se previdjeti tumorsko tkivo u podsluznici.

RTG, osobito s dvostrukim kontrastom, može otkriti lezije, ali rijetko zamjenjuje endoskopiju.

Bolesnicima u kojih je otkriven rak želuca, potrebno je učiniti CT toraksa i abdomena radi određivanja proširenosti tumora. Ukoliko CT ne otkrije metastaze, potrebno je učiniti endoskopski ultrazvuk radi utvrđivanja dubine tumorske invazije i zahvaćenosti regionalnih limfnih čvorova.

Jednako tako treba učiniti osnovne pretrage krvi uključujući KKS, elektrolite i testove jetrene funkcije radi procjene anemije, hidracije, općeg stanja i mogućih jetrenih metastaza. Karcinoembrionalni antigen (CEA) treba odrediti prije i nakon operacije.

Proširenost tumora određuje se prema TNM klasifikaciji koja se temelji na dubini invazije tumora (T), zahvaćanju limfnih čvorova (N) i prisutnosti metastaza (M).

Tis, karcinom in situ - koji je ograničen na laminu epitelialis mucosae, a bez prodora u laminu propriu mucosae; T1 - rak zahvaća cijelu mukozu, ali može i submukozu. Tis i T1, neovisno o mogućoj zahvaćenosti limfnih čvorova, predstavljaju rani rak želuca.

Sljedeći su uznapredovali karcinomi: T2 - predstavlja invaziju tunicae muscularis (muscularis propria), ali bez prodora u serozu; T3 - predstavlja proboj u serozu, ali bez prodora u okolne strukture; T4 - rak je zahvatio okolne strukture.

N0 znači da nema metastaza u limfnim čvorovima, N1 predstavlja zahvaćenost čvorova udaljenih do 3 cm od ruba tumora, N2 je oznaka za pozitivne limfne čvorove udaljene više od 3 cm od ruba tumora, koji su još potencijalno resektabilni, N3 su metastaze u limfnim čvorovima koji nisu resektabilni (duodenalni, paraaortalni, retropankreatični, mezenterijalni).

M0 - nema metastaza; M1 - dokazane udaljene metastaze.

Zadnja izmjena: 01.05.2012.