Simptomi raka želuca


Simptomi raka želuca

Početni simptomi raka želuca su nespecifični i slabo izraženi pa im bolesnici i liječnici često ne pridaju značaj. Kasnije se može javiti osjećaj težine u gornjem dijelu trbuha, pogotovo nakon obroka, mučnine, lagani do umjereni gubitak teka i neke druge neodređene smetnje poput lošijeg općeg stanja.

U kasnijoj, uznapredovaloj bolesti pojavljuju se trajna bol u gornjem dijelu trbuha, gubitak tjelesne težine, mučine i povraćanje, ako je rak smješten u izlaznoj regiji želuca (antrum), a disfagija (otežano gutanje) ukoliko je rak smješten u predjelu kardije.

Zbog okultnog ili manifestnog krvarenja karcinomske lezije može se razviti značajna sideropenična anemija sa svim kliničkim simptomima. Čak i u toj fazi nerijetki se bolesnici liječe kao da boluju od ulkusne bolesti.

Nažalost, zbog svega navedenog, bolest se dijagnosticira dok je još lokalizirana u samo 10 do 20 posto bolesnika. Katkad prvi simptomi raka želuca mogu biti uzrokovani metastazama (ascites, opstruktivna žutica, dispneja, neurološki ili ginekološki problemi i dr.). Može se javiti i tromboza donjih udova. 

Zadnja izmjena: 15.04.2012.