CDK inhibitori mogu pojačati učinkovitost imunološke terapije kod metastatskog raka dojke


CDK inhibitori mogu pojačati učinkovitost imunološke terapije kod metastatskog raka dojke

Skupina lijekova koja inhibira napredovanje raka dojke kada se koristi s hormonskom terapijom također bi mogla povećati učinkovitost imunološke terapije u slučajevima recidivirajućeg metastatskog karcinoma dojke, ukazuje nova studija.

Naime, laboratorijsko istraživanje provedeno na životinjama pokazalo je da bi inhibitori CDK4 i CDK6 (CDK4/6) mogli poboljšati učinkovitost imunoloških terapija za metastatski karcinom dojke pozitivan na estrogenski receptor (ER+).

Inače, od ranije je poznato inhibitori CDK4/6 učinkovito usporavaju napredovanje novootkrivenog raka dojke, ali ne ubijaju stanice raka. No, ovo novo istraživanje ukazuje da bi kombiniranje inhibitora CDK4/6 s imunoterapijom moglo ponuditi učinkovit tretman za recidivirajući, metastatski ER+ rak dojke. 

Valja spomenuti, da se imunološke terapije pokazuju učinkovitima u liječenju raznih karcinoma, ali ne i u liječenju uznapredovalog raka dojke. Jedan od problema je taj što tumori dojke često imaju mali broj T limfocita koji ubijaju stanice raka unutar tumora. Takvi tumori obično slabo reagiraju na imunološke terapije.

Ova studija pokazala je da inhibitori CDK4/6 uzrokuju da tumori dojke izlučuju male proteine ​​zvane kemokine koji privlače T limfocite, što može pomoći u poboljšanju reakcije pacijenata na imunoterapiju.

Izvor:
Cell Reports