Ćelavost i nije tako loša za muškarce


Ćelavost i nije tako loša za muškarce

Prema mišljenju američkih znanstvenika koji su proveli istraživanje na 2.000 muškaraca u dobi od 40 do 47 godina, opadanje kose može biti i dobra stvar. Naime muškarci koji počnu gubiti kosu prije svoje tridesete godine imaju 29-45 posto manji rizik da će oboljeti od raka prostate.

Istraživanjem se uspoređivala učestalost raka prostate kod muškaraca koji su rekli da im se kosa stanjuje oko 30 godine starosti te učestalost raka prostate kod muškaraca koji nisu imali problema s opadanjem kosem, a rezultati su ukazali na povezanost visoke razine muškog hormona testosterona kod muškaraca koji izgube kosu s manjim rizikom od raka prostate.

Oko 30 godine, otprilike 25-30 posto muškaraca imati će neke naznake ćelavosti, vjeruju istraživači. Polovica svih muškaraca značajan gubitak kose pretrpi tek sa 50 godina starosti.

Ćelavost nastaje kada je folikul dlake previše izložen dihidrotestosteronu (DHT). To je kemijski proizvod muškog hormona testosterona. Stručnjaci vjeruju da ljudi s visokim razinama testosterona imaju veću vjerojatnost da će izgubiti svoju kosu, posebno ako ćelavost javlja u obitelji.

Izvor:
BBC