Četiri sata nakon smrti svinje, obnovljena cirkulacija i stanična aktivnost unutar mozga mrtve životinje


Četiri sata nakon smrti svinje, obnovljena cirkulacija i stanična aktivnost unutar mozga mrtve životinje

Izgleda da smrt moždanih stanica možda ipak nije tako iznenadna ili nepovratna, kao što se ranije mislilo. Naime, američki znanstvenici s Yalea, uspjeli su četiri sata nakon smrti svinje obnoviti cirkulacija i staničnu aktivnost unutar mozga mrtve životinje.

Zahvaljujući novo razvijenom procesu, stanice mozga ostale su održive šest sati kasnije, u usporedbi s drugim mozgovima koji nisu sačuvani korištenjem novog procesa.

Valja istaknuti, da iako su njegove stanice održavane na životu, sam mozak nikada nije pokazao organiziranu električnu aktivnost povezanu sa sviješću, izjavio je prof. dr. sc. Nenad Šestan. Također, treba naglasiti da se ne radi o živom mozgu, već o stanični aktivnom mozgu.

Smatra se da se zahvaljujući ovom otkriću mogu stvoriti bolje terapije za moždani udar i druge poremećaje koji uzrokuju smrt stanica u mozgu.

Jednako tako, isti proces koji je sačuvao mozak svinje mogao bi se također upotrijebiti za očuvanje drugih organa prikupljenih za donaciju.

Ovaj napredak zahtijevao je razvoj tri jedinstvena procesa. Posebno dizajniranu kemijsku otopinu nalik krvi koja je napravljena po mjeri za očuvanje ugroženih moždanih stanica. Zatim, uređaj koji će osigurati cirkulaciju kemijske otopine kroz mozak, te kirurške postupke za izolaciju mozga i povezivanje esencijalnih arterija i vena s cirkulacijskim uređajem.

Izvor:
Nature