Cijepljenje protiv gripe u sezoni 2014/2015


Cijepljenje protiv gripe u sezoni 2014/2015

Cijepljenje je najbolji način za prevenciju gripe, zbog toga je i ove godine Ministarstvo zdravlja RH osiguralo 260.000 doza trovalentnog cjepiva protiv gripe koje po svom sastavu zadovoljava preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, rekao je prim. mr. sc. Marijan Cesarik, dr. med., zamjenik ministra zdravlja na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Ministarstvu zdravlja povodom provedbe cijepljenja protiv gripe.

Gripa je teška akutna infektivna bolest, koju najčešće prati temperatura viša od 38°C, kod zdravih ljudi prolazi samoizlječenjem dok kod osoba s imunološkim disbalansom vrlo često dovodi do komplikacija koje predstavljaju rizik za pogoršanje kroničnih bolesti.

Cijepljenje je besplatno za osobe s kroničnim bolestima (kronični srčani, plućni, bubrežni bolesnici, dijabetičari, transplantirani, osobe s patološkom pretilošću, s težim neurološkim bolestima i drugi) i sve osobe starije od 65 godina u svrhu smanjenja rizika od komplikacija osnovne bolesti uzrokovanih gripom i smanjenja rizika od komplikacija gripe, zatim za zaposlene u zdravstvu i ostale zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u njezi bolesnika prvenstveno u svrhu smanjenja rizika prenošenja gripe na bolesnike u svakodnevnom radu.

Prema riječima dr. sc. Tamare Poljičanin, dr. med., ravnateljice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je cijepljenje protiv gripe počelo 13. studenog.

Potrebna količina cjepiva je procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u sezoni 2013/2014. Prošle godine protiv gripe cijepilo se 255.375 osoba, a sezonu prije 288 440 osoba. I ove godine, kako kaže, cirkulirat će tri tipa virusa gripe: virusi A (H1N1 i H3N2) i virus B, a ti su sojevi i u sastavu ovogodišnjeg cjepiva Influvac za koje je izdvojeno više više od 6 milijuna kuna. 

Sezona gripe još nije počela stoga je sada pravi trenutak za cijepljenje stanovništva jer će cijepljenje osobe imati dovoljno vremena za razvoj imuniteta prije očekivanog početka epidemije gripe (kraj prosinca – početak siječnja). Idealno je cijepiti se prije početka sezone gripe, iako i oni koji se ne stignu cijepiti prije početka sezone gripe imaju korist od cijepljenja ako se cijepe kad gripa već bude prisutna u Hrvatskoj, rekla je dr. sc. Tamara Poljičanin dodavši kako se građani mogu kao i ranijih godina cijepiti kod izabranog liječnika i u pripadajućem zavodu za javno zdravstvo.

Prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med., ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" navela je kako su kod gripe najopasnije komplikacije upala pluća (pneumonija), bilo da se radi o sekundarnoj bakterijskoj pneumoniji, koja je češća, ili primarnoj virusnoj influenca pneumoniji, koja se teže liječi i može imati smrtonosne posljedice.

Inače, u svom tipičnom obliku,  gripa je lako prenosiva zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusima influence. Početak bolesti je nagao, a inkubacija kratkotrajna od 1 do 3 dana. Gripu najčešće prate simptomi poput povišene temeprature, bolova u zglobovima, kašlja i opće malaksalosti, a bolest ukupno traje najviše sedam dana. Ukoliko se komplikacije nastave (temepratura iznad 39 stupnjeva, otežano disanje, kašalj poremećaji svijesti) potrebno je potražiti pomoć liječnika.  

Izvor:
MZ RH