Crijevni mikrobiom povezan sa srčanim udarom


Crijevni mikrobiom povezan sa srčanim udarom

Abnormalna populacija mikroba u tijelu može dovesti do oštećenja stabilnih koronarnih plakova te uzrokovati njihovo otpuštanje što za posljedicu ima srčani udar (infarkt miokarda), ukazuje nova studija.

Rezultati su također otkrili da koronarni plakovi osoba kojima je dijagnosticiran srčani udar ili akutni koronarni sindrom imaju više bakterija iz roda Firmicutesa, Fusobacteria i Actinobacteria. Osobe koje su imale stabilnu anginu pektoris imale su više bakterija iz roda Bacteroidetes i Proteobacteria  u svojim koronarnim plakovima.

Sastav mikrobioma crijeva kod pacijenata sa srčanim udarom razlikovao se od sastava mikrobioma crijeva kod pacijenata sa stabilnom anginom pektoris. 

Smatra se da različiti kemijski spojevi koje ove bakterije otpuštaju mogu utjecati na destabilizaciju aterosklerotskog plaka te posljedično na srčani udar.

Inače, već ranije je nekoliko studija povezalo izmijenjenu mikrobiotu crijeva sa srčanim udarom, no nijedno istraživanje nije pokazalo povezanost mikrobiote crijeva i upale koja bi mogla dovesti do nestabilnosti plaka.

Također, treba spomenuti da je druga nedavno objavljena studija isto tako otkrila povezanost između mikrobiote crijeva i ateroskleroze. Ateroskleroza je osnova bolesti koronarnih arterija koja dovodi do srčanih i moždanih udara. Tijekom istraživanja uočeno je da pacijenti s aterosklerozom imaju veći broj bakterijskih skupina znanih kao Collinsella. Te su bakterije odgovorne za stvaranje peptidoglikana koji mogu potaknuti upalne procese u tijelu.

Izvor:
EurekAlert