Crna kava poboljšava osjetljivost na inzulin kod žena

Velika korejska studija pokazuje da je pijenje crne kave, posebno među ženama, povezano s boljom kontrolom glukoze i smanjenom inzulinskom rezistencijom, što ističe potencijalnu ulogu kave u metaboličkom zdravlju.
Inače, kava je jedno od najpopularnijih pića u svijetu; međutim, postojeće studije izvijestile su o mješovitim rezultatima o njezinom utjecaju na zdravlje.
Iako se sugerira da svaka dodatna šalica kave smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za 6%, bez obzira na prisutnost kofeina, mehanizmi uključeni u ovu povezanost ostaju nejasni. Prethodne in vitro i in vivo studije izvijestile su da obilni polifenoli u kavi mogu poboljšati osjetljivost na inzulin, što je ključno za upravljanje dijabetesom kako bi se smanjila inzulinska rezistencija.
Ova studija je pokazala da su žene koje su pile crnu kavu pokazale bolju inzulinsku rezistenciju i metabolizam glukoze od onih koje su u kavu uključivale šećer i/ili vrhnje. Dvije šalice crne kave svaki dan bile su povezane s 36%-tnim smanjenjem razine inzulinske rezistencije i inzulina natašte.
Uočene razlike među spolovima mogle bi biti posljedica različitih razina globulina koji vežu spolne hormone, koje su niske kod mnogih pacijenata s dijabetesom tipa 2, ali više kod žena zbog prisutnosti estrogena. Žene također rjeđe puše ili piju, što može pojačati ulogu prehrane u održavanju metabolizma glukoze.
Smatra se, da kava smanjuje markere metabolizma glukoze poboljšavajući osjetljivost na inzulin, a ne poboljšavajući funkciju beta stanica.
Izvor:
Nutrients