Digoksin ipak nije povezan s većim rizikom od smrti


Digoksin ipak nije povezan s većim rizikom od smrti

Iako je nedavno istraživanje ukazivalo da lijek dogoksin može povećati rizik od ranije smrti, izgleda da ipak nije sve tako crno.

Naime novo istraživanje je kod ispitanika iz prethodnog istraživanja primjenilo drugi pristup, te se je odvojeno promatralo 59 neovisnih čimbenika.

Rezultati su pokazali da je na svakih 100 bolesnika koji su uzimali digoksin, njih 14 umrlo tijekom istraživanja, dok je na svakih 100 bolesnika koji nisu uzimali digoksin, njih 13 umrlo tijekom istraživanja.

Lijek digoksin se dobiva iz Digitalis lanata (vunastaog naprska), no i mnoge druge biljke poput oleandera, đurđice i mlječike, sadržavaju kardioaktivne glikozide sličnih obilježja.

Digoksin povećava kontraktilnost srca u pravilnijem ritmu, te se stoga koristi u liječenju bolesnika za zatajivanjem srca i fibrilacijom atrija.

Ukoliko imate fibrilaciju atrija, rezultati ovog istraživanja sugeriraju, da ako uzimate digoksin, nećete biti izloženi većem riziku od smrti.

No, najbitnije je, da ukoliko ste zabrinuti zbog toga što vam je liječnik propisao digoksin, o tome popričate sa svojim liječnikom.

Izvor:
European Heart Journal