"Dobre masti" mogu smanjiti rizik od bolesti srca


"Dobre masti" mogu smanjiti rizik od bolesti srca

Analiza osam studija u kojima je sudjelovalo više od 13.000 ispitanika pokazala je da zamjena zasićenih masnih kiselina sa zdravijim opcijama može smanjiti rizik od srčanih bolesti za petinu.

Stručnjaci tvrde da je smanjenje konzumiranja zasićenih masnih kiselina koje se mogu naći u maslacu i mesu samo jedan dio zdrave prehrane. Naime preporučljivo je da odrasle osobe ne dobivaju više od 11 posto svoje energije konzumiranjem zasićenih masnih kiselina jer masti povećavaju razinu "lošeg" kolesterola koji se može taložiti na stijenkama krvnih žila te uzrokovati njihovo začepljenje. Dok konzumiranje polinezasićenih masnih kiselina ima suprotan učinak jer povećava razinu "dobrog" kolesterola.

Analiza stručnjaka sa Harvarda sugerira da se 5 postotnim povećanjem konzumiranja polinezasićenih masnih kiselina smanjuje rizik od bolesti srca za 10 posto.

Izvor:
BBC