Home / Vijesti / Dodaci kalcija mogu u starijih žena povećati rizik od demencije

Dodaci kalcija mogu u starijih žena povećati rizik od demencije

Dodaci kalcija mogu u starijih žena povećati rizik od demencije

Prema rezultatima novog istraživanja u kojem je sudjelovalo 700 žena, izgleda da su žene starije životne dobi koje uzimaju dodatke kalcija kako bi prevenirale osteoporozu izložene dvostruko većem riziku od razvoja demencije. To posebice vrijedi za žene koje imaju oslabljeni protok krvi u mozgu, cerebrovaskularnu bolest, poput moždanog udara.

Naime, u žena koje su pretrpjele moždani udar i uzimaju dodatke kalcija, rizik od demencije je čak sedam puta veći nego kod žena koje su pretrpjele moždani udar, a ne uzimaju dodatke kalcija.

Iako rezultati ovog istraživanja ne dokazuju uzročno-posljedičnu vezu, žene s cerebrovaskularnom bolesti i osteoporozom, bi se svakako trebale posavjetovati sa svojim liječnikom o daljnjem uzimaju dodataka kalcija.

Inače, neke smjernice za prevenciju osteoporoze preporučaju uzimanje 1.000 do 1.200 miligrama kalcija dnevno kako bi se spriječila osteoporoza. No, ne treba zaboraviti da su neka ranija istraživanja povezala uzimanje dodataka kalcija s većim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Svakako treba imati na umu da se ovi rezultati odnose na dodatke kalcija, a ne na kalcij iz hrane, koji drugačije djeluje na mozak od dodataka kalcija. Kalcij ima važnu ulogu u smrti stanice, te visoke razine kalcija u krvi mogu potaknuti ranu smrt neurona. Jednako tako, višak kalcija također može utjecati na krvne žile u mozgu.

Izvor:
Neurology

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje