Dodavanjem gljiva prehrani može se povećati unos mikronutrijenata


Dodavanjem gljiva prehrani može se povećati unos mikronutrijenata

Znanstvenici su pronašli još jedan dobar razlog za veću konzumaciju gljiva, naime, novo istraživanje pokazalo je da se dodavanjem gljiva prehrani može povećati unos nekoliko mikronutrijenata, uključujući i vitamin D, bez ikakvog povećanja kalorija, natrija ili masti.

Dodavanjem prehrani jedne porcije gljiva od 84 grama može se povećati unos nekoliko hranjivih sastojaka, uključujući kalij i prehrambena vlakna. Naime, dodatak spomenute porcije gljiva prehrani rezultirao je povećanjem unosa prehrambenih vlakana (5-6%), bakra (24-32%), fosfora (6%), kalija (12-14%), selena (13-14%), cinka (5-6%), riboflavina (13-15%), niacina (13-14%) i kolina (5-6%).

Valja istaknuti, da malo namirnica prirodno sadrži vitamin D, a među njima su i gljive. Jednako tako, gljive su jedan od najboljih prehrambenih izvora antioksidansa koji sadrže sumpor, aminokiseline ergotioneina i tripeptid glutationa. Sadržaj ergotioneina i glutationa u gljivama ovisi o vrsti gljive, a bukovače sadrže više tih antioksidansa koji sadrže sumpor.

Inače, gljive imaju jedinstveni hranjivi profil koji daje hranjive sastojke zajedničke i biljnoj i životinjskoj hrani.

Izvor:
Food Science & Nutrition