Duktalni karcinom in situ ne smanjuje očekivano trajanje života u starih žena


Duktalni karcinom in situ ne smanjuje očekivano trajanje života u starih žena

Žene starije životne dobi kojima je postavljena dijagnoza duktalnog karcinoma in situ, nemaju značajno povećan rizik od smrti u odnosu na svoje vršnjakinje, ukazuje nova nizozemska studija koja je pratila 10.000 žena tijekom 10 godina. Zapravo, žene starije od 50 godina koje su bile liječene zbog duktalnog karcinoma in situ, imale su 10 posto manji rizik od smrti od svih uzroka, u usporedbi sa ženama u općoj populaciji.

Rizik od smrti od raka dojke u liječenih žena s duktalnim karcinomom in situ je nakon 10 godina iznosio 2,5 posto, a nakon 15 godina 4 posto.

Karcinomi dojke se dijele na neinvazivne karcinome (karcinom in situ) i invazivne karcinome dojke. Karcinom in situ je bujanje stanica raka unutar kanalića ili mliječnih žlijezda, bez prodora u okolno tkivo strome.

Duktalni karcinom in situ započinje u stijenci mliječnih kanalića, a može se ponekad napipati kao kvržica. Na mamogramu se prikazuje kao sitne točkice odlaganja kalcija (mikrokalcifikacije). Obično se duktalni karcinom in situ otkriva tek mamografijom, a može postati invazivan.

Stopa izlječenja duktalnog karcinoma in situ je vrlo visoka, no ukoliko se  duktalni karcinom in situ ne liječi, on se može razviti u po život opasni invazivni rak dojke.

Izvor:
European Cancer Congress 2017