Dva eksperimentalna lijeka obećavaju u liječenju agresivnog raka dojke


Dva eksperimentalna lijeka obećavaju u liječenju agresivnog raka dojke

Prema rezultatima dva nova istraživanja, dva eksperimentalna lijeka, tukatinib i trastuzumab derukstekan, pokazuju obećavajuće rezultate u liječenju agresivnog raka dojke, metastatskog HER2-pozitivnog raka dojke, koji se proširio na druge dijelove tijela. Inače, HER2-pozitivni karcinomi dojke čini 15 do 20 posto svih karcinoma dojke.

U prvom istraživanju, lijek tukatinib bio je primjenjen kod pacijentica s rakom dojke kod kojih terapija lijekovima trastuzumabom, pertuzumabom i T-DM1 nije dala rezultate.

Godinu dana nakon početka liječenja tukatinibom, 33 posto pacijentica bilo je živo bez pogoršanja svoje bolesti, u usporedbi sa samo 12 posto u kontrolnoj skupini. Stope dvogodišnjeg preživljavanja iznosila je 45 posto za pacijentice na tukatinibu te 27 posto za placebo skupinu.

Valja istaknuti, da je primjena tukatiniba pomogla i pacijenticama s metastatskim rakom dojke koji se proširio i na mozak.

Prema mišljenju stručnjaka, pridodavanje tukatiniba standardnoj terapiji osiguralo bi klinički značajan pomak u liječenju metastatskog raka dojke, obzirom da tukatinib smanjuje rizik od napredovanja i smrti za 50 posto.

Drugo pak istraživanje, pokazalo je da trastuzumab deruksetekan, lijek koji prekida postupak kojim stanice raka kopiraju svoju DNK prije dijeljenja, također poboljšava stopu preživljavanja kod pacijentica s metastatskim HER2-pozitivnim rakom dojke.

Valja istaknuti da primjena ovih lijekova nije bez nuspojava, a najznačajnija je intersticijska bolest pluća koja sama po sebi može dovesti do gubitka života.

Izvor:
New England Journal of Medicine