FDA odobrila prvi lijek za jačanje ženskog libida


FDA odobrila prvi lijek za jačanje ženskog libida

Nakon dugog i kontraverznog procesa, američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je po prvi puta neki lijek za jačanje ženskog libida. Naime, farmaceutska tvrtka Sprout Pharmaceuticals dobila je odobrenje od FDA za primjenu lijeka flibanserina (Addyi) kod liječenja žena u premenopauzi koje pate od poremećaja sa smanjenjem spolne želje

Tableta od 100 mg flibanserina (Addyi), također poznatog i kao "ženska Viagra", trebala bi se uzimati jednom dnevno prije spavanja.

Svakako treba istaknuti da je konzumacija alkohola kontraindicirana tijekom uzimanja flibanserina obzirom da može doći do razvoja pospanosti, vrtoglavice, te značajnog sniženja krvnog tlaka (hipotenzije) i gubitka svijesti (sinkope).

Jednako tako, ne preporuča se istovremeno uzimanje flibanserina i inhibitora izoenzima CYP3A4, kao što su antimikotici i makrolidni antibiotici, jer oni utječu na razgradnju flibanserina, te može doći do razvoja istih nuspojava kao i kod konzumacije alkohola. Također, ne preporuča se uzimanje flibanserina osobama koje imaju oštećenu jetru.

Zbog potencijalno opasne interakcije s alkoholom, lijek flibanserin će se u SAD-u izdavati isključivo od strane certificiranih zdravstvenih djelatnika i ljekarni.

Inače, procjenjuje se da u SAD-u od poremećaja sa smanjenjem spolne želje pati čak jedna trećina odraslih žena.

Izvor:
FDA