Gdje god bili na otvorenom, zaštitite se od štetnog UV zračenja


Gdje god bili na otvorenom, zaštitite se od štetnog UV zračenja

Danas je u Zagrebu, u hotelu Panorama, održana tradicionalna najavna konferencija u povodu ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože - melanoma, "Euromelanoma dan Hrvatska 2016.", uz slogan "Sunce je svugdje oko Vas, a ne samo na plaži".

Ovogodišnja akcija organizirana je u suradnji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Referentnog centra za melanom RH i Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), a ciljna skupina ovogodišnjeg projekta su upravo sportaši. Euromelanoma dan 2016. kampanja usredotočena je na primarnu prevenciju, tj. zaštitu od negativnog utjecaja UV zračenja.

Zaštita od UV zračenja nije potrebna samo ljeti kad smo na plaži, nego i tijekom svakodnevnih aktivnosti vezanih uz rekreaciju, posao na otvorenom ili sport. Zbog česte izloženosti sportaša UV zrakama, a uz predstojeće Olimpijske igre u Rio de Janeiru, preventivni pregledi kože u dermatološkim ordinacijama i klinikama diljem Hrvatske rezervirani su za sportaše, kako olimpijce, tako i sve druge sportaše u sustavu sportskih saveza. Pregledi će se obavljati tijekom mjeseca svibnja u više termina koji su prilagođeni brojnim obavezama sportaša.

Konferenciju za novinare vodili su predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica Referentnog centra za melanom MZ-a RH, prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med., predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, dr. sc. Zlatko Mateša i voditeljica zdravstvene skrbi u HOO-u, mr. ph. Mimi Vurdelja. Prof. dr. sc. Šitum je ukazala na problematiku nastanka zloćudnih tumora kože, prezentirajući zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj, kao i zabrinjavajuće statističke podatke o nekorištenju mjera fotozaštite u većini europskih zemalja.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013. godinu, najveća incidencija melanoma je u dobnoj skupini od 70. do 74. godine. Ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom tijekom 2013. je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca. Ukupna incidencija melanoma 2013. godine je 12,3 posto, 13,5 posto za muškarce, a 11,2 posto za žene, (broj novooboljelih na 100.000 stanovnika). Zahvaljujući javnopreventivnim akcijama najveći broj melanoma je lokaliziran (48,5% oboljelih). Metastaze u regionalne limfne čvorove ima 15,2%, a udaljene metastaze 7,3% oboljelih. Nažalost, za 33,6% oboljelih nema podataka.

Veliko istraživanje koje je provedeno u 17 europskih zemalja na više od 13.500 ispitanika ukazalo je da iako 91% ljudi zna da neprimjereno izlaganje UV zrakama može izazvati zdravstvene probleme, čak 40% ne provodi mjere zaštite od sunca kad nisu na godišnjem odmoru. Samo 14% Europljana štiti svoju kožu tijekom cijele godine, 46% Europljana se štiti samo kad je vani toplo i sunčano, 27% isključivo kad su na ljetovanju, a čak 13% ih uopće ne koristi mjere zaštite od sunca. Trećina Europljana pristupa drugačije zaštiti od sunca kad su u pitanju djeca, jer 89% ih "uvijek" ili "često" koristi fotozaštitne kreme za djecu (odnosi se na mlađe od 12 godina), a samo 62% štiti u isto vrijeme i sebe.

Mjere zaštite od sunca podrazumijevaju nanošenje krema s visokim fotozaštitnim djelovanjem na kožu koja je izložena UV zrakama, nošenje naočala koje sadrže UV filtere, kape ili šešira i odjeće dugih rukava te boravak u hladu.

Projekt Euromelanoma dan Hrvatska ove su godine podržali sportaši, naši olimpijci, svjetski prvaci u veslanju, braća Martin i Valent Sinković te Damir Martin, atletičarka-maratonka Matea Matošević, tenisačica Ana Konjuh, skijaš Filip Zubčić, te mladi kajakaši Jadran Zonjić, Luka i Toni Obadić.  Prepoznatljivi gosti pozvali su sve građane na osviještenost o potrebi pravilnog ponašanja na suncu ne samo kad su na plaži, nego i tijekom svakodnevnih aktivnosti, naročito tijekom sportskih treninga i natjecanja. Također su naglasili važnost redovitog samopregleda kože, prepoznavanja sumnjivih promjena te u slučaju zabrinutosti, važnost neodgađanja posjeta liječniku. Rak kože je izlječiv ako se otkrije na vrijeme pa nam samopregled i pravovremeni pregled liječnika može spriječiti neizvjesnu životnu prognozu.

Euromelanoma dan Hrvatska provodi se već niz godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, a u njemu sudjeluju brojni dermatolozi u cijeloj Republici Hrvatskoj. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma organizacije. Inače, projekt podržava i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Sve informacije o projektu možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma organizacije: www.euromelanoma.org.