Gotovo jedna trećina odraslih osoba ima nedovoljno trajanje sna


Gotovo jedna trećina odraslih osoba ima nedovoljno trajanje sna

Dobivanje preporučenih 7 do 9 sati noćnog sna trenutno je nedostižno za gotovo jednu trećinu odraslih osoba, naime, novo istraživanje otkrilo je da 31% odraslih ima prosječno trajanje sna izvan preporučenog raspona.

Žene su općenito imale duže spavanje od muškaraca, a ljudi srednje životne dobi su zabilježili kraće spavanje od mlađih ili starijih sudionika istraživanja.

Spavanje manje od šest sati u prosjeku po noći povezano je s povećanim rizikom od smrtnosti i brojnim zdravstvenim stanjima uključujući hipertenziju, pretilost i bolesti srca. Manje od 7 sati i više od 9 sati sna dnevno povezano je s lošim zdravljem i dobrobiti, uključujući probavne i neuro-bihevioralne poremećaje.

Kratkoročno, osobama s poteškoćama spavanja savjetuje se da pokušaju održavati raspored spavanja koji im je dovoljan da se osjećaju dovoljno odmorno, što je češće moguće. Održavanje fiksnog vremena buđenja, čak i vikendom, i odlazak u krevet kada vam se spava pomoći će vam da često dobijete dovoljno okrepljujućeg sna.

Izvor:
Sleep Health