Herpes zoster povezan s većim rizikom od srčanog i moždanog udara


Herpes zoster povezan s većim rizikom od srčanog i moždanog udara

Osobe kojima je nedavno dijagnosticiran herpes zoster izložene su u prvoj godini nakon infekcije većem riziku od srčanog udara i moždanog udara, ukazuje nova studija. Zanimljivo je da je rizik posebno visok u osoba koje su mlađe od 40 godina, iako je za njih tipično da imaju manje čimbenika rizika za aterosklerozu.

U oboljelih od herpes zostera, u prvoj godini od dijagnoze, rizik od moždanog udara je za 35 posto veći, a rizik od srčanog udara za 59 posto veći. S vremenom se spomenuti rizik smanjuje.

Smatra se da rezultati ovog istraživanja predstavljaju dodatni dokaz veze između herpesa zostera i kardiovaskularnih bolesti.

Buduća istraživanja trebala bi istražiti koliko cjepivo protiv herpes zostera može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, trebalo bi utvrditi podskupinu moždanog udara ili srčanog udara koja je najviše povezana s herpes zosterom.

Inače, herpes zoster je zarazna bolest koja dovodi do teških bolnih izbijanja mjehura na koži ispunjenih tekućinom. Herpes zoster uzrokuje isti virus herpesa, virus varicellazoster, koji uzrokuje vodene kozice.

Izvor:
Journal of the American College of Cardiology