Hormonska nadomjesna terapija utrostručuje rizik od raka dojke


Hormonska nadomjesna terapija utrostručuje rizik od raka dojke

U žena koje su 15 godina uzimale hormonsku nadomjesnu terapiju, rizik od razvoja raka dojke je veći od tri puta, ukazuju novi podaci britanskog Instituta za istraživanje raka. Inače, horomonska nadomjesna terapija se koristi za ublažavanje neugodnih simptoma menopauze kao što su valovi vrućine i nesanica, tako što se nadomještaju snižene razine hormona koje proizvodi tijelo.

Inače, već 2002. godine se dalo naslutiti da hormonska nadomjesna terapija povećava rizik od raka dojke, no ovi novi podaci su pokazali da je rizik od raka dojke u korisnica hormonske terapije znatno veći nego što se prije mislilo.

U žena koje su uzimale kombinaciju estrogena i progesterona tijekom 5 godina, rizik od raka dojke je 2,7 puta veći nego u žena koje uopće nisu uzimale hormonsku terapiju ili su uzimale samo tablete estrogena.

Smatra se da žene u menopauzi moraju bit informirane o utjecaju hormonske nadomjesne terapije na rizik od raka dojke te bi svaka žena o tome trebala porazgovarati sa svojim liječnikom.

Izvor:
British Journal of Cancer