HPV-16 u usnoj šupljini značajno povećava rizik od orofaringealnog karcinoma


HPV-16 u usnoj šupljini značajno povećava rizik od orofaringealnog karcinoma

Prisutnost oralnog humanog papilomavirusa tip 16 (HPV-16) u usnoj šupljini povezana je s 22 puta većim rizikom od razvoja orofaringealnog karcinoma. Također, pokazalo se da se u prosjeku orofaringelani karcinom razvija četiri godine nakon pojave HPV-16 u usnoj šupljini. Inače, HPV infekcija usne šupljine može biti posljedica oralnog seksa.

Prema mišljenju stručnjaka, izgleda da je uloga HPV-16 u nastanku orofaringealnog karcinoma važnija nego što se ranije mislilo. Od ranije je poznato da određeni tipovi HPV-a imaju ulogu u nastanku karcinoma glave i vrata, no ovo je prvo istraživanje koje je ustanovilo da je prisutnost virusne DNK prethodilo nastanku karcinoma.

Jednako tako, pokazalo se da ostali oralni tipovi humanog papilomavirusa (HPV) koji se obično otkriju na koži, beta i gama HPV, su povezani s tri do šest puta većim rizikom od orofaringealnog karcinoma. Stoga se smatra da bi u budućnosti, probir za HPV i razvoj cjepiva, uz HPV-16, također, trebali biti usmjereni prema beta i gama HPV-u.

Trenutno ne postoji dobra metoda probira za rano otkrivanje orofaringelanog karcinoma. No, ovo istraživanje je dokazalo da pojava HPV-16 prethodi njegovoj pojavi. Stoga bi se za probir karcinoma glave i vrata moglo koristiti HPV16 DNK testiranje.

Izvor:
JAMA Oncology