Imaju li makrofazi ulogu u razvoju fibrilacije atrija?


Imaju li makrofazi ulogu u razvoju fibrilacije atrija?

Novo istraživanje koje su proveli američki znanstvenici pokazalo je da određene imunološke stanice igraju glavnu ulogu u razvoju fibrilacije atrija. Prema mišljenju znanstvenika, ciljanje ovih stanica može predstavljati obećavajuću strategiju za liječenje i prevenciju fibrilacije atrija.

Inače, postojeći tretmani za fibrilaciju atrija, uobičajeno stanje srca koje karakteriziraju brzi i nepravilni otkucaji koji mogu dovesti do moždanog udara i zatajivanja srca, imaju višestruke nuspojave i neučinkoviti su za sprječavanje ponovne pojave fibrilacije atrija.

Ovo istraživanje pokazalo je da su imunološke stanice zvane makrofazi najdinamičnija stanična populacija u atriju tijekom fibrilacije atrija, te da se te stanice šire više od bilo koje druge vrste stanica u bolesnom tkivu.

Također, pokazalo se da regrutirani makrofazi podržavaju upalu i fibrozu, ili stvaranje ožiljaka, atrija, koji ometaju električnu vodljivost između srčanih stanica i dovode do fibrilacije atrija. Jednako tako, pokazalo se da inhibicija regrutiranja makrofaga smanjuje fibrilaciju atrija.

Izvor:
Science