Inulin kao pomoć kod kronične konstipacije


Inulin kao pomoć kod kronične konstipacije

Normalna dinamika pražnjenja crijeva važan je čimbenik zdravlja jer se njome otpadne, neiskorištene tvari pravovaljano izlučuju iz organizma. Ako se crijeva ne prazne redovito štetne tvari se počinju gomilati uzrokujući brojne tegobe poput nadutosti, glavobolje, slabog apetita. Suvremeni tempo života često sa sobom nosi poremećaj pražnjenja crijeva, primjerice konstipaciju odnosno otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice najčešće manje od 3 puta tjedno. Potraju li simptomi dulje od 6 tjedana govori se o kroničnoj konstipaciji.

Redovita tjelesna aktivnost i raznolika prehrana bogata vlaknima, osobito inulinom prva su linija obrane protiv konstipacije. 

Inulin je neprobavljivo prehrambeno vlakno koje kroz probavni sustav prolazi nepromijenjeno, a u debelom crijevu podliježe potpunoj fermentaciji od strane selekcioniranih bakterija. Jedan od produkata fermentacije su kratkolančane masne kiseline koje, među ostalim, doprinose peristaltici crijeva i skraćuju vrijeme prolaska hrane kroz gastrointestinalni sustav. Samim time, unos inulina može pomoći kod konstipacije kao što i ukazuje meta analiza kontroliranih randomiziranih kliničkih studija objavljena 2014. godine u časopisu Nutrición Hospitalaria. Analizom pet studija u kojoj je sudjelovalo sveukupno 252 ispitanika (od čega 144 s kroničnom konstipacijom, a ostali su služili kao kontrola) utvrđeno je da unos inulina ima pozitivan učinak na učestalost, konzistenost i tvrdoću stolice čime se potvrđuje korist od uzimanja inulina na funkciju crijeva.

Oglasna vijest