JAK inhibitor ruksolitinib pojačava imunoterapiju u bolesnika s Hodgkinovim limfomom


JAK inhibitor ruksolitinib pojačava imunoterapiju u bolesnika s Hodgkinovim limfomom

Nova studija pokazala je da ruksolitinib, odobreni imunosupresivni lijek, pojačava odgovore T-stanica kada se koristi zajedno s inhibitorima kontrolnih točaka – povećavajući njihovu učinkovitost u borbi protiv raka. Ovi rezultati potkrijepljeni su kliničkim ispitivanjem faze I na pacijentima s Hodgkinovim limfomom, kao i pretkliničkim modelima.

JAK enzimi važni su dijelovi puta JAK/pretvornika signala i aktivatora transkripcije (STAT); lanca interakcija između stanica i proteina koji su ključni za razvoj imunoloških stanica. Disregulacija puta povezana je s upalom i rakom. JAK inhibitori ograničavaju signale za koje se vjeruje da uzrokuju upalu, što rezultira "smirivanjem" imunološkog sustava.

Iako se JAK inhibitori obično koriste za liječenje upalnih bolesti, postoji poznata genetska veza između JAK mutacija i raka.

Među pacijentima sa svim vrstama raka, manje od 20% reagira na inhibitore kontrolnih točaka. Čak i kod tipova raka koji obično dobro reagiraju, kao što je Hodgkinov limfom, oko 10% do 20% pacijenata ne reagira na inhibitore kontrolnih točaka, te se moraju liječiti kemoterapijom koja je prilično nespecifična i nije kurativna.

Ovo novo istraživanje pokazalo je da dvije godine nakon početka liječenja koje je kombiniralo ruksolitinib s inhibitorom kontrolne točke nivolumabom - trenutnim standardom skrbi - 87% pacijenata s Hodgkinovim limfomom je još uvijek bilo živo, a 46% je potpuno prestalo pokazivati ​​znakove progresije raka.

Izvor:
Science