Jeste li izloženi riziku od razvoja cista gušterače?


Jeste li izloženi riziku od razvoja cista gušterače?

Vjeruje se da oko 15 post Amerikanaca ima ciste gušterače, koje obično ne uzrokuju simptome. Inače, velika većina cista gušterače pronađena je slučajno tijekom slikovnih pretraga koje su naručene iz drugih razloga.

Postoji gotovo 20 vrsta cista gušterače. Uobičajene uključuju pseudociste, serozne cistadenome, intraduktalne papilarne mucinozne neoplazme (IPMN) i mucinozne cistične neoplazme (MCN).

Valja spomenuti, da ciste gušterače s vremenom mogu napredovati u rak gušterače, stoga je važno identificirati i pratiti pacijente s tim izraslinama. Mnogi karcinomi gušterače su nažalost kasno dijagnosticirani ili su se već proširili ili se tehnički ne mogu ukloniti.

Uzrok većine cista gušterače je nepoznat. Neke su ciste povezane s rijetkim bolestima, uključujući policističnu bolest bubrega ili von Hippel-Lindauovu bolest, genetski poremećaj koji može utjecati na gušteraču i druge organe.

Teška konzumacija alkohola i žučni kamenci čimbenici su rizika za pankreatitis, a pankreatitis je čimbenik rizika za pseudociste. Ozljeda abdomena također je čimbenik rizika za pseudociste.

Kada se pojave znakovi ili simptomi cista gušterače, oni obično uključuju trajnu bol u trbuhu, koja može zračiti u leđa; mučninu i povračanje; gubitak težine i osjećaj sitosti ubrzo nakon što počnete jesti.

Karakteristike i mjesto ciste gušterače, zajedno s vašom dobi i spolom, ponekad mogu pomoći liječnicima da odrede vrstu ciste koju imate.

Obično su ciste gušterače bezopasne  i ne treba ih uklanjati niti na bilo koji način aktivno tretirati. Ipak, važno je pažljivo pratiti ciste tijekom vremena, jer ponekad napreduju do točke u kojoj ih je najbolje kirurški ukloniti. 

Izvor:
Rutgers Cancer Institute of New Jersey