Još danas provjerite koliko ste zdravi


Još danas provjerite koliko ste zdravi

Povodom Svjetskog dana zdravlja, danas od 9 do 14 sati na Cvjetnom trgu, građani grada Zagreba mogu potpuno besplatno izmjeriti razinu glukoze u krvi, razinu hormona TSH, napraviti cjelovitu krvnu sliku i odrediti PSA vrijednosti, te se posavjetovati sa zdravstvenim stručnjacima.

Valja istaknuti da je prevencija najvažniji dio zdravstvene zaštite, stoga će uz besplatna mjerenja na Cvjetnom trgu građani dobiti i savjete o zdravoj prehrani i redovitoj tjelovježbi, a imat će prilike i prepustiti se u ruke profesionalnih fizioterapeuta. Na štandovima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stručnjaci će informirati građane o različitim aspektima spolnog zdravlja i pristupačnosti odgovarajuće zdravstvene skrbi u prevenciji i liječenju. 

Od samog osnutka Svjetska zdravstvena organizacija rukovodi se načelom da svi ljudi trebaju moći ostvariti svoje pravo na najvišu razinu zdravlja. Budući da se univerzalna zdravstvena zaštita postiže kad je politička volja snažna, ovogodišnjim geslom Svjetskog dana zdravlja "Univerzalna zdravstvena zaštita: svatko, svugdje" želi se poručiti kako svi imaju pravo na zdravlje. Obilježavanju se pridružuju i organizatori Svjetskog dana zdravlja na Cvjetnom trgu na čelu s Gradom Zagrebom te građanima ovim povodom poklanjaju različite pretrage i savjetovanja. 

"Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja iznimno je važna i podsjeća nas da je osnovna zdravstvena zaštita pravo svakog čovjeka, a ne luksuz pojedince. Pozivamo naše sugrađane da se odazovu na besplatne pretrage, kao i na savjetovanja o zdravom načinu života, kako bi zahvaljujući preventivnom ponašanju spriječili zdravstvene probleme u budućnosti.", istaknuo je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Izvor:
Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.