Home / Vijesti / Još jedna studija povezala dijabetes tipa 1 i celijakiju kod djece

Još jedna studija povezala dijabetes tipa 1 i celijakiju kod djece

Još jedna studija povezala dijabetes tipa 1 i celijakiju kod djece

Rezultati još jednog istraživanja potvrdili su da su djeca s dijabetesom tipa 1 izložena većem riziku od razvoja celijakije. Naime, ovo istraživanje je pokazalo da djeca s dijabetesom tipa 1 imaju tri puta veći rizik od razvoja celijakije u odnosu na djecu bez dijabetesa.

Inače, i ova studija, kao i prethodna, ukazuje na genetsku povezanost dijabetesa tipa 1 i celijakije.

Smatra se da bi roditelji djece s dijabetesom tipa 1 trebali posebnu pažnju obratiti na simptome celijakije. Simptomi celijakije uključuju bol u trbuhu i nadutost, proljev, povraćanje, zatvor, gubitak tjelesne težine, umor te odgođen rast i pubertet.

Rano dijagnosticiranje celijakije bitno je za sprječavanje komplikacija celijakije, posebice usporavanja rasta kod djece. Druge značajne komplikacije koje se mogu javiti su anemija zbog nedostatka željeza, osteoporoza i osip na koži. Manje učestale, no potencijalno smrtonosne su limfom i karcinom tankog crijeva. Stoga je izuzetno bitno da djeca s celijakijom izbjegavaju namirnice koje sadrže gluten.

Izvor:
Pediatrics

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje