Još jedno istraživanje potvrdilo povezanost migrene i moždanog udara


Još jedno istraživanje potvrdilo povezanost migrene i moždanog udara

Žene koje pate od migrena izložene su dvostruko većem riziku od moždanog udara, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 900 žena, prosječne dobi od 58 godina. Rezultati ove studije, dodatni su dokaz postojanja veze između migrene i moždanog udara. Iako znanstvenicima u potpunosti nije jasno zašto ova povezanost postoji, smatra se da bi liječnici trebali biti informirani o njoj.

Pogotovo, kada se uzme u obzir da se migrena obično ne smatra čimbenikom rizika za kardiovaskularnu bolest. Smatra se da migrenu treba uvrstiti u potencijalne čimbenike rizika za kardiovaskularnu bolest u žena.

Inače, prethodno istraživanje povezivalo je migrenu s aurom sa moždanim udarom. Migrena s aurom se javlja u svalog četvrtog pacijenta s migrenom. U pacijenata s migrenom s aurom, uz tipične glavobolje, mogu se pojaviti smetnje u vidu poput zamućenog vida, osjetljivosti na svjetlo te svjetlećih točkica, zvjezdica ili cik-cak crta.

Osim većem riziku od moždanog udara, žene s migrenom su bile izložene i većem riziku od srčanog udara.

Smatra se da bi upala i povišena razina zgrušavanja krvi mogli imati ulogu kod oba kardiovaskularna stanja i migrene.

Valja istaknuti, da je manje od 1 posto moždanih udara povezano s migrenom u žena.

Ženama koje pate od migrene preporuča se izbjegavanje pušenja, kontrola kolesterola u krvi te oprez s kontracepcijskim tabletama koje se temelje na estrogenu.

Izvor:
American Heart Association annual meeting 2016