Kako infekcija s Helicobacter pylori utječe na reumatoidni artritis?


Kako infekcija s Helicobacter pylori utječe na reumatoidni artritis?

Rezultati nove studije pokazali su da je razvoj reumatoidnog artritisa bio značajno povezan s infekcijom s Helicobacter pylori. Naime, u usporedbi s kontrolnom skupinom, prevalencija reumatoidnog artritisa bila je znatno veća u skupini zaraženoj H. pylori tijekom intervala praćenja.

Smatra se, da H. pylori stupa u interakciju s gastrointestinalnim mikrobiomom i uzrokuje disbiozu, faktor koji pridonosi autoimunom artritisu.

Inače, reumatoidni artritis je kronični autoimuni sustavni upalni poremećaj koji uglavnom zahvaća zglobove. Neke uobičajene kliničke manifestacije reumatoidnog artritisa su bol, oteklina i ukočenost zglobova.

Ako se reumatoidni artritis ne liječi, može dovesti do deformiteta zglobova i invaliditeta. Do danas je glavni uzrok reumatoidnog artritisa ostao nedokučiv. Međutim, reumatoidni artritis je povezan s okolišnim i genetskim čimbenicima koji pokreću autoimune reakcije.

H. pylori je gram-negativna mikroaerofilna bakterija s bičevima spiralnog oblika koja uzrokuje infekciju kod ljudi. Trajna infekcija H. pylori pokreće imunološki sustav i uzrokuje kontinuiranu signalizaciju citokina iz epitelnih stanica. To dovodi do kontinuirane infiltracije želučane sluznice limfocitima, neutrofilima i makrofagima. Nadalje, dolazi do kontinuiranog stvaranja protutijela i efektorskih T stanica (Th1 i Th2 komponente).

Izvor:
Scientific Reports