Home / Centri A-Z / Peptički ulkus

Peptički ulkus

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Peptički ulkus

Što je peptički ulkus?

Peptički ulkus (vrijed) ogoljeli je dio sluznice gastrointestinalnog trakta, osobito u želucu (želučani vrijed) ili na prvih nekoliko centimetara dvanaesnika (duodenalni vrijed), koji prodire u mišićni sloj sluznice (muskularis mukoze). No peptički ulkus može se naći i u jednjaku, proksimalnom dijelu jejunuma te u području Meckelova divertikula.

Vrijedovi mogu biti veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Razlikuju se od erozija po dubini prodiranja; erozije su više površinske i ne uključuju muskularis mukoze.

Ulceracije mogu nastati u svakoj životnoj dobi, uključujući dojenačku dob i djetinjstvo, ali su najčešći u srednjim godinama.

Peptički ulkus nastaje zbog narušene ravnoteže između agresivnih čimbenika (želučana kiselina, pepsin i dr.) i obrambenih mehanizama sluznice (mukus, bikarbonati, mikrocirkulacija, prostaglandini i dr.). 

Najčešći simptom peptičnog ulkusa je abdominalna bol, lokalizirana u epigastriju.

Povezano s peptičkim ulkusom

Približavanje kraja kalendarske godine često je povezano s pretjeranim uživanjem u hrani i piću. To je jedino doba u godini kada malo tko vodi brigu o zdravoj prehrani i koliko kalorija hranom unosi ili pak razmišlja o svom postblagdanskom izgledu. Delicije koje se tih dana iznose na stolove, bilo slane ili slatke, neodoljive su izgledom i okusom. A potom, kad blagdani prođu, počinjemo zbrajati višak unesenih kalorija i procjenjivati koliko bismo kilograma stvarno trebali izgubiti, razumljivo, u što kraćem vremenskom razdoblju.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje