Kemijski spoj nastao tijekom probave crvenog mesa povezan s rizikom od srčanog udara


Kemijski spoj nastao tijekom probave crvenog mesa povezan s rizikom od srčanog udara

Prema rezultatima nove studije, kemijski spoj nastao tijekom probave crvenog mesa, jaja i mliječnih proizvoda, povezan je s većim rizikom od fatalnog srčanog ili moždanog udara. Naime, pacijenti s povišenim razinama trimetilamin-N-oksida (TMAO) u krvi, imaju šest puta veću vjerojatnost da će tijekom narednih mjesec dana umrijeti usljed srčanog ili moždanog udara ili će morati biti podvrgnuti hitnom zahvatu kako bi se otvorila blokirana arterija.

Smatra se da se pomoću mjerenja razina TMAO u krvi, može predvidjeti dugoročni zdravstveni rizik. Osobe s visokim razinama TMAO u krvi imaju gotovo dva puta veću vjerojatnost da će umrijeti u roku od sedam godina.

TMAO proizvode crijevne bakterije tijekom probave hrane životinjskog podrijetla, te se zatim, TMAO akumulira u krvnoj plazmi. Prethodna istraživanja pokazala su da TMAO može potaknuti zgrušavanje krvnih stanica znanih kao trombociti, što može dovesti do začepljenja arterija.

Jednako tako, čini se da TMAO također doprinosi stvrdnjavanju arterija te da poboljšava sposobnost stvaranja naslaga kolesterola u krvnim žilama, što u konačnici dovodi do ateroskleroze.

Izvor:
European Heart Journal