Kirurški zahvat i dalje prvi izbor u liječenju apendicitisa


Kirurški zahvat i dalje prvi izbor u liječenju apendicitisa

Iako neki znanstvenici vjeruju da se uz pomoć antibiotika često puta može izliječiti apendicitis (akutna upala crvuljka ("upala slijepog crijeva")), novo istraživanje provedeno u Francuskoj potvrđuje da je kirurški zahvat i dalje najučinkovitija terapija za apendicitis.

Apendicitis je akutna upala crvuljka koja u pravilu izaziva abdominalnu bol, gubitak teka i osjetljivost abdomena na palpaciju. Dijagnoza se postavlja klinički, često poduprta CT-om ili ultrazvukom. Liječi se kirurškim uklanjanjem crvuljka.

Naime postoji mišljenje da bi se nekomplicirane akutne upale crvuljka mogle liječiti samo uz pomoć antibiotika, a komplicirane upale crvuljka kod kojih dolazi do puknuća i razvoja apscesa ili peritonitisa kirurškim zahvatom.

Sa trenutno dostupnom tehnologijom nije moguće razlikovati nekompliciranu upalu crvuljka od komplicirane te se stoga nekomplicirane upale crvuljka ne mogu liječiti samo antibioticima misle francuski znanstvenici. No unapređenjem tehnologije i to će biti moguće.

Međutim, neki američki znanstvenici mišljenja su da postoje dobre šanse da dvije trećine bolesnika s apendicitisom ne trebaju kirurški zahvat te da je izuzetno bitno koji će se antibiotici dati bolesniku zaprimljenom zbog akutne upale crvuljka. Naravno, odabir antibiotika ovisi o osjetljivosti na antibiotike u toj sredini. Stoga nije potreban hitan kirurški zahvat, već se može pričekati 1 dan i vidjeti djeluje li antibiotik.

Izvor:
Lancet, HealthDay