Kolecistektomija povezana s manjim rizikom od moždanog udara u pacijenata s žučnim kamencima


Kolecistektomija povezana s manjim rizikom od moždanog udara u pacijenata s žučnim kamencima

Prema novoj retrospektivnoj kohortnoj studiji, kolecistektomija (kirurški zahvat kojim se odstranjuje žučni mjehur) povezana je sa smanjenim rizikom od moždanog udara u pacijenata koji imaju žučne kamence. Smatra se da bi na temelju rezultata studije, liječnici trebali savjetovati svoje pacijente sa žučnim kamencima da poduzmu preventivne mjere protiv moždanog udara, posebno ako su izloženi visokom riziku od moždanog udara.

Inače, prethodne studije otkrile su povezanost između bolesti žučnih kamenaca i kardiovaskularne bolesti i smrti, kao i moždanog udara.

Rizik od moždanog udara bio je značajno manji kod asimptomatskih i simptomatskih bolesnika s žučnim kamencima nakon kolecistektomije, u usporedbi s asimptomatskim pacijentima u kojih nije uklonjen žučni mjehur.

Valja istaknuti, da žučni kamenci mogu dovesti do upalnog stanja koje karakterizira zadržavanje žuči u žučnom mjehuru. Akutna ili kronična upala ima ključnu ulogu u vaskularnim događajima. Stoga se pretpostavlja da kolecistektomija smanjuje rizik od moždanog udara uklanjanjem upalnog mehanizma.

Izvor:
Journal of Gastroenterology and Hepatology