Koliko koraka dnevno trebate napraviti da smršavite?


Koliko koraka dnevno trebate napraviti da smršavite?

Jasno je da je ostati aktivan ključno za zdravlje, a uređaji za praćenje fitnessa i pametni satovi te mobiteli, postali su popularni alati za praćenje aktivnosti. Studija objavljena u časopisu Obesity otkrila je da je 10.000 koraka dnevno, od kojih je oko 3 500 koraka umjerena do snažna tjelesna aktivnost u trajanju od najmanje 10 minuta, povezano s pojačanim gubitkom tjelesne težine u intervenciji u ponašanju koja je uključivala dijetu s ograničenim unosom kalorija.

Druga studija, nedavno objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, otkrila je da za svakih 2.000 koraka koje je sudionik studije napravio, njihov rizik od rane smrti pada između 8% i 11%, do 10.000 koraka. Jednako tako, otkriveno je da je 9.800 koraka dnevno pokazalo najveću korist.

Nedavna studija objavljena u časopisu Nature Medicine, otkrila je pak da hodanje od 10.000 koraka dnevno smanjuje rizik od demencije, bolesti srca i raka.

Nemojte se obeshrabriti ako samo skromno izgubite težinu. Čak i to može imati velike koristi. Gubitak samo 5% do 10% ukupne težine može poboljšati krvni tlak, šećer u krvi i kolesterol u krvi.

Prema Mayo Clinic, hodanje također može smanjiti rizik od pretilosti, bolesti srca, dijabetesa, visokog krvnog tlaka i depresije.

Izvor:
Institute for Applied Life Sciences, University of Massachusetts