Kombucha čaj obećava u snižavanju razine šećera u krvi za dijabetičare tipa 2


Kombucha čaj obećava u snižavanju razine šećera u krvi za dijabetičare tipa 2

Konzumacija kombuche čaja tijekom četiri tjedna značajno je smanjila prosječnu razinu glukoze u krvi natašte kod dijabetičara, pokazala je nova studija. Inače, prethodne studije su pokazale da konzumacija kombuche može povećati proizvodnju inzulina u beta stanicama gušterače.

Dijabetes je deveti vodeći uzrok smrti u svijetu. Osim povećanog rizika od smrtnosti, dijabetes također može povećati rizik od mnogih zdravstvenih komplikacija, uključujući kardiovaskularne, bubrežne, neurološke i oftalmološke komplikacije.

Globalna prevalencija dijabetesa tipa 2 porasla je za više od 400% u posljednjih 30 godina. Samo u SAD-u oko 15% stanovništva trenutno živi s dijabetesom tipa 2.

Kombucha je napitak s mnogim prijavljenim zdravstvenim dobrobitima, uključujući antikancerogena, antidijabetička, antimikrobna, antidepresivna i kardioprotektivna svojstva. Kombucha se priprema fermentacijom zaslađenog čaja sa simbiotskim konzorcijem bakterija i kvasaca. Organske kiseline ili drugi krajnji proizvodi fermentacije, bioaktivne komponente čaja i dodani arome prisutni u kombuchi mogu biti odgovorni za njezina svojstva koja promiču zdravlje.

Izvor:
Frontiers in Nutrition