Konzumacija ultraprerađene hrane dovodi do štetnih zdravstvenih ishoda


Konzumacija ultraprerađene hrane dovodi do štetnih zdravstvenih ishoda

Ultraprerađena hrana, kao što su pakirane grickalice, brzi rezanci i gotova jela, industrijski su sastavi koji uključuju kemijski manipulirane sastojke i aditive. Opsežno se konzumiraju u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. 

Ultraprerađena hrana ima niske nutritivne profile, s višim razinama kalorija, soli, šećera i zasićenih masti, ali nižim razinama dijetalnih vlakana, mikronutrijenata i vitamina, što može sinergistički utjecati na kronične upalne poremećaje.

Ovo istraživanje otkrilo je izravnu povezanost između izloženosti ultraprerađenoj hrani i 32 zdravstvene karakteristike povezane s rakom, smrtnošću i ishodima respiratornih, mentalnih, gastrointestinalnih i kardiometaboličkih bolesti.

Najsnažniji dostupni dokazi odnosili su se na izravnu povezanost između veće izloženosti ultra-prerađenoj hrani i viših rizika smrtnosti od svih uzroka, smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima, uobičajenim mentalnim poremećajima, prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću te dijabetesom tipa 2.

Izvor:
BMJ