Konzumacija ultraprerađene hrane dovodi do štetnih zdravstvenih ishoda
![Konzumacija ultraprerađene hrane dovodi do štetnih zdravstvenih ishoda](/var/cybermed/storage/images/vijesti/konzumacija_ultrapreradene_hrane_dovodi_do_stetnih_zdravstvenih_ishoda/24791813-1-cro-HR/konzumacija_ultrapreradene_hrane_dovodi_do_stetnih_zdravstvenih_ishoda.jpg)
Ultraprerađena hrana, kao što su pakirane grickalice, brzi rezanci i gotova jela, industrijski su sastavi koji uključuju kemijski manipulirane sastojke i aditive. Opsežno se konzumiraju u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.
Ultraprerađena hrana ima niske nutritivne profile, s višim razinama kalorija, soli, šećera i zasićenih masti, ali nižim razinama dijetalnih vlakana, mikronutrijenata i vitamina, što može sinergistički utjecati na kronične upalne poremećaje.
Ovo istraživanje otkrilo je izravnu povezanost između izloženosti ultraprerađenoj hrani i 32 zdravstvene karakteristike povezane s rakom, smrtnošću i ishodima respiratornih, mentalnih, gastrointestinalnih i kardiometaboličkih bolesti.
Najsnažniji dostupni dokazi odnosili su se na izravnu povezanost između veće izloženosti ultra-prerađenoj hrani i viših rizika smrtnosti od svih uzroka, smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima, uobičajenim mentalnim poremećajima, prekomjernom tjelesnom težinom i pretilošću te dijabetesom tipa 2.
Izvor:
BMJ