Konzumiranje crvenog mesa povezano s rizikom od raka dojke


Konzumiranje crvenog mesa povezano s rizikom od raka dojke

Istraživanje provedeno na gotovo 89.000 žena u dobi od 24 do 43 godine, pokazalo je da žene koje u mladosti jedu veće količine crvenog mesa imaju za gotovo 25 posto veći rizik od razvoja raka dojke.

S druge strane, ukoliko se dnevni obrok crvenog mesa zamjeni s kombinacijom ribe, peradi, leguma i orašastih plodova, tada se rizik od raka dojke smanjuje za 14 posto.

Svakako je bitno za smanjivanje rizika od raka dojke da se iz prehrane izbaci procesirano meso, te ograniči konzumacija crvenog mesa, ističu stručnjaci.

U usporedbi sa ženama koje su konzumirale jedan obrok crvenog mesa tjedno, žene koje su jele 1,5 obroka crvenog mesa dnevno imale su 22 posto veći rizik od raka dojke. Jednako tako, svaki dodatni obrok crvenog mesa dnevno, povećava rizik od raka dojke za 13 posto.

Također, ne treba smetnuti s uma da smanjenje konzumiranja crvenog mesa ne samo da smanjuje rizik od raka dojke, nego smanjuje rizik i od drugih kroničnih bolesti, kao što su koronarna bolest srca, moždani udar, dijabetes i druge vrste karcinoma.

Izvor:
BMJ