Konzumiranje kave i čaja može smanjiti rizik od razvoja glioma


Konzumiranje kave i čaja može smanjiti rizik od razvoja glioma

Istraživanje provedeno u 10 europskih zemalja na 521.488 ispitanika pokazalo je da konzumiranje kave i čaja može smanjiti rizik od razvoja glioma, grupe tumora mozga koji čine 80 posto malignih tumora mozga kod odraslih osoba.

Inače učestalost tumora mozga je mala. Naime godišnje se dijagnosticira 4 do 6 slučajeva na 100.000 žena, te 6 do 8 slučajeva na 100.000 muškaraca.

Sve u svemu, izgledi da će se kod neke osobe tijekom života razviti maligni tumor manji su od 1 posto.

Rezultati istraživanja pokazali su da osobe koje više konzumiraju kavu i čaj imaju za jednu trećinu manji rizik od razvoja glioma.

Nedavna istraživanja provedena u laboratoriju pokazala su da kofein može usporiti rast stanica tumora mozga poznatog kao glioblastom.

Isto tako treba podsjetiti da i kava i čaj sadrže antioksidanse koji štite stanice našeg tijela od oštećenja koja mogu dovesti do razvoja raka i drugih bolesti.

Izvor:
American Journal of Clinical Nutrition