Konzumiranje kave može smanjiti rizik od moždanog udara


Konzumiranje kave može smanjiti rizik od moždanog udara

Novo britansko istraživanje provedeno na 23.000 muškaraca i žena pokazalo je kako redovno konzumiranje kave može smanjiti rizik od razvoja moždanog udara za 27 posto.

No konzumiranje kave ipak nije povezano s većim smanjenjenjem rizika od moždanog udara te bez obzira na to kakvu vrstu kave konzumirate, sa kofeinom, bez kofeina ili instant, učinak na smanjenje rizika od moždanog udara je isti.

Daniel Lackland, profesor epidemiologije s Medical University of South Carolina i glasnogovornik American Stroke Association rekao je kako su rezultati istraživanja u skladu sa drugim istraživanjima koja su pratila učinke konzumiranja kave kod ljudi te dodao kako su druga istraživanja pokazala da je konzumiranje kave povezano i sa nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 - glavnim čimbenikom rizika za moždani udar - i sa smanjenim rizikom od bolesti srca, no ta istraživanja uglavnom nisu provedena s rigoroznim metodama.

Dakle, još ne postoje službeni prijedlozi da ljudi piju kavu kako bi smanjili rizik od moždanog udara. "Nije bilo istraživanja osmišljenog da se potvrde ti navodi za davanje preporuka” objasnio je profesor Lackland.

Izvor:
HealthDay