Konzumiranje masne ribe smanjuje rizik od dijabetičke retinopatije


Konzumiranje masne ribe smanjuje rizik od dijabetičke retinopatije

Rezultati istraživanja provedenog u Španjolskoj ukazuju da konzumiranje dva obroka masne ribe tjedno može pomoći u smanjivanju rizika od razvoja dijabetičke retinopatije, bolesti mrežnice oka koja nastaje kao posljedica djelovanja povećane razine šećera u krvi na krvne žile oka. Inače, dijabetička retinopatija je ozbiljna komplikacija dijabetesa koja može uzrokovati sljepilo.

Dijabetička retinopatija je jedan od najčešćih uzroka sljepila u odraslih osoba u dobi od 30. do 65. godine u razvijenim zemljama. Njena prevalencija se povećava s godinama trajanja dijabetesa te je nakon 20 godina prisutna u gotovo svih osoba s dijabetesom tip 1 i u većine oboljelih od dijabetesa tip 2.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje svaki dan konzumiraju 500 miligrama omega-3 masnih kiselina, što je jednako konzumaciji dva obroka masne ribe tjedno, imaju 48 posto manji rizik od razvoja dijabetičke retinopatije nego osobe koje manje konzumiraju omega-3 masne kiseline. Smatra se da povišenje razine omega-3 masnih kiselina utječe na smanjivanje sistemske upale.

Također, ne treba zaboraviti da namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama isto tako sadrže i druge važne hranjive tvari koje su važne za zdravlje poput vitamina E (orasi) i proteina (losos, tuna).

Izvor:
JAMA Ophthalmology