Konzumiranje orašastih plodova tijekom trudnoće smanjuje rizik od alergije kod djece


Konzumiranje orašastih plodova tijekom trudnoće smanjuje rizik od alergije kod djece

Izgleda da žene koje jedu orašaste plodove tijekom trudnoće i same nemaju alergiju, imaju manju vjerojatnost da će njihovo dijete biti alergično na orašaste plodove, ukazuju rezultati studije u kojoj je sudjelovalo više od 8.200 ispitanika.

Naime, pokazalo se da majke koje jedu orašaste plodove pet ili više puta tjedno, imaju najmanju vjerojatnost da će njihovo dijete razviti alergiju na orašaste plodove. Dok djeca majki koje su bile alergične na orašaste plodove, nisu imala znatno niži rizik.

Procjenjuje se da u SAD-u 8 posto djece ima alergiju na hranu, te da je 1,4 posto djece alergično na kikiriki i na orašaste plodove poput indijskih oraščića, badema, oraha, lješnjaka i dr..

Rezultati ove studije još su jedan dokaz da rano uvođenje hrane povećava prirodnu toleranciju na nju i smanjuje rizik od alergija. Jednako tako, oni su potvrda trudnicama da mogu jesti orašaste plodove bez straha da će njihova djeca biti alergična na njih.

Namirnice na koje su djeca najčešće alergična su kikiriki, mlijeko, jaja, orašasti plodovi, školjke, pšenica i soja. Svavako treba reći da djeca često prerastu ove alergije.

Izvor:
JAMA Pediatrics