Konzumiranje procesiranog mesa može pogoršati simptome astme


Konzumiranje procesiranog mesa može pogoršati simptome astme

Konzumiranje više od četiri obroka procesiranog mesa tjedno, može pogoršati simptome astme, ukazuje istraživanje provedeno u Francuskoj na gotovo 1.000 ispitanika. Smatra se da bi za navedeni štetni učinak mogao biti odgovoran aditiv natrijev nitrit koji se koristi za konzerviranje proizvoda dobivenih preradom mesa. Inače, natrijev nitrit je odgovoran za zadržavanje crvene boje kod suhomesnatih proizvoda. Veće količine natrijeva nitrita mogu u organizmu ometati transport kisika u krvi i stanicama.

Valja istaknuti, da se ne preporuča konzumiranje više od 70 grama crvenog i procesiranog mesa dnevno.

Iako određene namirnice mogu biti okidači za alergije kod nekih ljudi, ne postoji specifičan savjet o ishrani za kontrolu simptoma astme. Uglavnom za većinu ljudi s astmom,  preporuča se kao i za sve druge ljude, zdrava i uravnotežena prehrana koja uključuje puno svježih i neprerađenih namirnica, smanjen unos šećera, soli i zasićenih masti.

Također, treba spomenuti da je prošle godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala upozorenje da procesirano meso poput šunke, kobasica, salame i slanine, može uzrokovati rak, i to posebice rak debelog crijeva.

Izvor:
Thorax