Konzumiranje ribe i ribljeg ulja smanjuje rizik od srčanog udara


Konzumiranje ribe i ribljeg ulja smanjuje rizik od srčanog udara

Konzumiranje ribe ili uzimanje dodataka ribljeg ulja može smanjiti rizik od srčanog udara, ukazuju rezultati dviju novih studija. Valja istaknuti, da se pokazalo da omega-3 masne kiseline doprinose zdravlju srca, kako u zdravih ljudi, tako i u ljudi sa stanjima koja ih izlažu većem riziku od srčanog udara, moždanog udara ili srčane bolesti.

Također, treba reći da je pročišćeni oblik omega-3 masnih kiselina smanjio rizik od smrti od srčane bolesti, srčanog udara ili moždanog udara kod osoba s aterosklerotskim promjenama na arterijama ili drugim čimbenicima rizika za srčanu bolest.

Jednako tako, treba napomenuti da se više daje prednost konzumaciji ribe u odnosu na uzimanje dodataka omega-3 masnih kiselina.

Inače, također se pokazalo da vitamin D ne smanjuje rizik od srčane bolesti. No, pokazalo se da vitamin D smanjuje rizik od smrti od raka za 25 posto.

Mnogo je načina kojima omega-3 masne kiseline mogu pomoći zdravlju srca. Naime, omega-3 masne kiseline snizuju razinu triglicerida u krvi, smanjuju upalu, smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka te pomažu u stabiliziranju srčanog ritma.

Izvor:
American Heart Association annual meeting